יום שישי, 22 במאי 2009

תפיסה מוטעית ביחס לתוכנות קוד פתוח

בשיחות שאני מנהל מידי פעם עם אנשי IT ובהם מנהלים ויועצים, אני מגלה שרוב האנשים בתחום לא ממש מבינים כיצד פועל פרויקט קוד פתוח ולרובם תפיסה מוטעית .

1. הטעות הנפוצה ביותר היא שרק חלק קטן מתעשיית התוכנה הם תוכנות קוד פתוח. ובכן, בפעם האחרונה שביקרתי באתר הפרויקטים בקוד פתוח Codeplex של חברת מיקרוסופט מניתי כ- 9250 פרויקטים פעילים ובהם AJAX, Spatial Data Storege ועוד. לעומתו באתר נפוץ יותר Source Forge ראיתי רשימה קצת יותר גדולה של כ- 700,000 פרויקטים ובהם BitTorrent, eMule, FileZilla, NASA WorldWind וזהו רק אתר אחד מתוך מספר מטורף של אתרים שדרכם מתנהלים פרויקטים של קוד פתוח. דוגמה טובה היא פרויקט Apache לפיו, 70% משרתי האינטרנט בעולם "רצים" על שרתי Apache. בנוסף, בשנים האחרונות אני ניתקל ביותר ויותר פרסומים על אירגונים ממשלתיים וחברות פרטיות גדולות אשר משתמשים באופן שותף בתוכנות קוד פתוח, כמו Linux, Apache, MySQL, PHP, Perl, Python, Sendmail, ועוד. באחת הכתבות קראתי כי צריכת תוכנות המבוססות קוד פתוח גדלה בכ-20% מידי שנה ובחלק מהמקרים כגון מערכת ההפעלה LINUX זה מגיע גם ל-28%.

2. טעות נפוצה נוספת היא ההנחה כי ההיפך מתוכנת קוד פתוח היא תוכנה מסחרית. לרוב, טעות זו הנה טעות סמנטית לפיה רוב האנשים שוכחים כי ישנם 3 סוגים של תוכנות ובהם תוכנות קוד פתוח, תוכנות מסחריות ותוכנות קוד סגור המכונות Proprietary software. חברות מסחריות רבות מבוססות בליבה העסקית שלהם על תוכנות מהסוג האחרון, תוכנות כגון Red Hat, MySQL, Sendmail ו-Sleepycat. לאילו שלא מכירים, Sleepycat Software, Inc היא חברה שהיתה קיימת בין השנים 1996 ועד 2006 חברה אשר פיתחה את חבילת "Berkeley DB", תוכנת בסיס נתונים משובצת ונפוצה במיוחד שנירכשה ע"י ORACLE ב-2006. בהקבלה לעולם תוכנות המרחביות, OpenLayer זוהי דוגמה לפרויקט קוד פתוח מוצלח במיוחד. חלק מהחברות תומכות פרויקטים של קוד פתוח לצד מוצרים מסחריים, כפי שהזכרתי את מיקרוסופט ואתר codeplex, אורקל, Sun, IBM, אוטודסק (MapGuide Open Source/Enterprise) ואחרות.

3. הטעות הנפוצה השלישית, הטעות שהכי מצחיקה אותי, היא ההנחה כאילו פרויקטים של קוד פתוח מבוססים על קבוצת מתנדבים, "ביטניקים" פורעי חוק שפועלים בחדרים חשוכים בגרז' של ההורים וכאן אנחנו מגיעים לנושא שלנו. אירגון ה-OSGeo שנוסד בתחילת 2006 בכדי לספק מסגרת פיננסית, אירגונית ומשפטית לקהילה גדלה של פרויקטים בקוד פתוח בתחום ה-GIS. אירגון זה הוקם על השלד אל עמותת Apache שהיה להם נסיון מוקד ועשיר של כיצד יש לבנות אירגון מסוג זה וניתן למצוא בו סממנים מבניים של אירגונים מסחריים גדולים, שפה בישראל לא היו מביישים אף גוף ממשלתי או מסחרי. במאמר הבא שלי אפרוס לפניכם את מבנה האירגון שכולל קרוב ל-1000 תוכניתנים בפרויקטים שונים ובהם 1 שעובד בהתנדבות, כל היתר עובדים מקצועיים שעובדים באירגונים מסחריים ומוסדות אקדמאיים. חברת Autodesk שתרמה לאירגון את פרויקט MapGuide Open Source מפעילה צוות פיתוח מקצועי ומיומן שממשיך וימשיך לפתח את התוכנה תחת רשיון GPL.

ניתן לסכם את המצב בקצרה ולהגיד שחברות תוכנה מסחריות פועלות לפי שני מודלים "קוד פתוח" / "קוד סגור" ולשניהם תפקיד חשוב בהצגת פתרונות מחשוביים לתעשיית ה-IT. חלק מהחברות /אירגונים מעדיפים ליישם פתרונות המבוססים על המודל של תוכנות סגורות וחלק אחר מעדיף תוכנות פתוחות ויש כאלו שמיישמים את שני סוגי התוכנות.
התוכנה החופשית תגרום, בסופו של דבר, לנפילתה של מיקרוסופט
קית' קרטיס, תכניתן לשעבר בחברת מיקרוסופט, כתב בספר חדש שהוציא כי "התוכנה החופשית תכרום בסופו של דבר לנפילתה של מיקרוסופט". לטענתו, השימוש ההולך וגובר במערכת הפעלה המבוססות על קוד פתוח יוביל בסופו של דבר לכך שמיקרוספט תאלץ לשנות את המודל העסקי שלה ואף להעלם, מכיוון שהמודל הנוכחי לא מאפשר למתכנתים לשתף פעולה - מה שגורם לפגיעה בחדשנות. אך אל דאגה, הוא מוסיף כי מיקרוסופט החלה כבר להתמודד עם התופעה במספר אתרים המציגים פרויקטים פתוחים ואלו יססיעו בידה להערך בהתאם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה